Gemeinschaft

Kolombiya’da Kurban Kampanyası III – Dini Hayat ve Güvenlik

03. Dezember 2009

Mısırlı imamının anlattığına göre, Barranquilla’da, şehrin imtiyazlı bir mahallesinde yer alan cami bir kaç ay önce ibadete açılmış. Diğer yerlerde olduğu gibi burada da bir hayli Arap işadamı bulunuyor. Kurbanlarımızdan birini Barranquilla’da kesip dağıtmaya karar veriyoruz.

Ufak bir caminin -belki mescit demek daha doğru olur- bulunduğu Cartagena’da fakir ve zengin arasındaki fark kendini çok daha bariz şekilde belli ediyor. Cartagena, aynı zamanda büyük otelleri de içeren turistik bir bölgede bulunuyor. Hristiyanların da yaşadığı köyde aynı zamanda ufak bir kilise de bulunuyor.

Halkının çoğunun kendini Hristiyan olarak tanımladığı Kolombiya’da, dini hayata dair çok farklı gözlemlerde bulunmak mümkün. Mesela ne Maicao’da, ne Barranquilla’da, ne de otobüsle sekiz saat süren yolculuğumuz esnasında geçtiğimiz ülkenin kuzey yerleşim merkezlerinde  kiliselere çok sık rastlanmıyor. Yeni hareketlenmeye başlayan noel pazarlarını saymazsak dini bir hayat tarzının izlerine rastlamak pek mümkün değil.

El Tiempo gazetesinin yaptığı bir ankete göre Kolombiya nüfusunun yüzde 81’i Katolik Kilisesi’ne bağlı. Yüzde 10’luk bir dilim kendini Evangelik olmayan ve sadece yüzde 3’ü Evangelik Hristiyan olarak tanımlıyor. Geriye kalan yüzde 6’lık dilim ise her hangi bir dine aidiyet hissetmiyor. Ankete katılanların yüzde 60’ının hayatında din aktif bir role sahip değil. Bu aynı zamanda bizim yaptığımız gözlemlerin de doğruladığı bir olgu. Pazar günü gerçekleştirdiğimiz şehir turunda ziyaret ettiğimiz kiliselerin çok da dolu olmadığını müşahade ettik.

 

Cartagena’da uzun süre kalmamız zor gibi görünüyor. Akşama kalmadan yola çıkmak niyetinden bölgenin güvenliği ile alakalı uyarıları dikkate alarak caydık. Uyuşturucu ticareti ve paramiliter oluşumlar nedeni ile güvenlik önlemleri Kolombiya’da artıyor olsa da bu uyarıyı dikkate almak durumunda kaldık. Zira bir kaç kilometrede bir -kimi zaman ağır techizata sahip- polis ve askerlerle karşılaşıyoruz. Zaten Bogota’da da kimi bölgelere, bilhassa akşam saatlerinde gitmeme hususunda uyarılar alıyoruz.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com